Chudnutie s bylinkami

Príroda nás obdarovala množstvom byliniek a korením, ktoré nám zlepšujú zdravie, pomáhajú pri zlepšení metabolizmu alebo bojujú s našimi chúťkami. Dokážu zmeniť chuť pripravovaných jedál, vylúdiť farebnosť na tanieri ale aj vyrovnať hladinu inzulínu a zahnať vlčí hlad.

Štíhla línia a zdravý metabolizmus patria nerozlučne k sebe. Tieto byliny a koreniny vám pomôžu zlepšiť metabolizmus:

  • Palina - podporuje tvorbu tráviacich štiav; je vhodná na mastné jedlá – napr. pečená kačička

  • Bazalka – udržiava rovnováhu v organizme tak, že redukuje hladinu stresového hormónu kortizolu (ten spôsobuje chuť na sladké), ochutí vám cestoviny aj šaláty

  • Kôpor – zdroj draslíka, dôležitého pre všetky bunky nášho tela, zlepšuje schopnosť spaľovať tuky, pomáha rýchlejšie metabolizovať mastné jedlá, smotanové a majonézové omáčky

  • Estragón (palina dračia) – je nápomocný pri vstrebávaní kreatínu, ktorého jednou z funkcií je zvyšovanie objemu svalovej hmoty a tá spaľuje viac kalórií ako tukové tkanivo; ochuťte ním napríklad pečenú rybu

  • Petržlenová vňať – pomáha rýchlejšie metabolizovať škrobové jedlá, obsahuje veľa vitamínu C, ktorý napomáha produkcii noradrenalínu a ten zodpovedá za optimálne spaľovanie tukov

  • Mäta – bylinka plná esenciálnych mastných kyselín, ktoré dajú mozgu signál sýtosti; ozdobujte ňou šaláty aj koláčiky

  • Zázvor – je to vazodilátor tj rozširuje tepny, zlepšuje krvný obeh a má zahrievaciu funkciu, teda skonzumované jedlo rýchlejšie spálite; pridajte ho do marinády na mäso

  • Ligurček lekársky – často nazývaný vegeta, je prírodným diuretikom – vyplaví prebytočnú vodu v tele a nebudete mať nafúknuté bruško; ochutí polievky aj dusenú zeleninu

  • Púpava – obsahuje enzým, ktorý znižuje hladinu lipidov vstupujúcich do krvného riečiska a tým sa uloží menej aj tukov; pridajte nasekané listy do mastnejších jedál

  • Oregano – obsahuje thymol a karvakrol, ktoré okrem antiseptických a antibakteriálnych účinkov stimulujú trávenie tukov; vhodné je do všetkých pokrmov v čerstvom aj sušenom stave

  • Pažítka – výborná pri trávení mliečnych výrobkov, pretože obsahuje sinigrín, ktorý stimuluje pečeň aby produkovala tráviace šťavy; ideálna je na posypanie syrových nátierok