Stravovanie podľa piatich živlov

Každá ľudská bytosť prechádza vo svojom živote štádiom piatich elementov. Rodí sa a vytvára základy detskej, neskôr dospelej spontánnosti a tolerancie v živle drevo. V druhej fáze, fáze ohňa rozvíja nadšenie, intuíciu a radosť zo života. Rozum, praktickosť a stabilita v strednom veku hovorí o elemente zem.

V živle kov je človek plný zrelosti, spravodlivosti a pravdivého videnia vecí. Z dôvery vo vlastné sily pramení nebojácnosť. Tá je typickou vlastnosťou elementu voda, ktorú dosahujeme v starobe. K piatim živlom sa podľa feng shui priraďuje päť druhov chutí a orgány tela, ktoré fungujú v pároch na princípe jin jang.

Pretože aj potraviny sú buď jin alebo jang, vhodnou skladbou stravy dokážeme organizmus harmonizovať, v prípade choroby aj liečiť. Tradičná čínska medicína a náuka o stravovaní rozdeľuje potraviny do kategórie podľa ich tepelného pôsobenia na horúce, teplé, neutrálne, osviežujúce a studené. Varením a pečením sa potraviny zahrievajú a stávajú chutnejšími, zdravšími a ľahšie stráviteľnými.

Číňania vôbec nejedia surovú stravu. Varením sa síce v ich strave z časti strácajú enzýmy, tie však dopĺňajú sójovou omáčkou, octom alebo kvasenou slivkou umeboši.

Horúce potraviny zabraňujú chladu, pretože teplo je potrebné pre prúdenie energie čchi v orgánoch. Potraviny rozvádzajúce teplo používame v studenom počasí, pri začínajúcom nachladení a ak potrebujeme zvýšiť svoju aktivitu. Pri nadmernej konzumácii potravín rozvádzajúcich teplo však vyschýnajú naše telové šťavy.

Neutrálne potraviny harmonizujú činnosť orgánov. Strava by sa preto mala skladať práve z tohto druhu potravín.

Osviežujúce potraviny napomáhajú tvorbe krvi a štiav.

Studené potraviny nás zasa chránia pred horúčavou, ale ich nadmerným používaním sa oslabuje tráviaci trakt. V lete je preto ideálna teplá voda a nápoje s trochou medu a citrónom či jablčným octom.

Stravovanie podľa feng shui používa princíp jin jang.
Ak jin – jang nepracujú v rovnováhe, dochádza k rôznym druhom ochorení. Čínska medicína používa pri liečbe všetkých chorôb jin alebo jang potraviny, aby vytvorila celkovú rovnováhu organizmu.

Klasickým príkladom posilnenia potravín princípom jang je grilovanie, vyprážanie, dlhé varenie v tekutine, za pomoci zahrievajúceho korenia alebo varenie s alkoholom.

Pôsobenie kvality jin je opačné. Vhodnou úpravou pokrmu môžeme zamedziť účinkom pôvodne teplej potraviny, alebo docieliť posilnenie ochladzujúceho vplyvu jedla. Dávajme prednosť šetrnému spôsobu varenia s pridaním kvalitného oleja na záver.

Varenie posilňujúce jang aspekt v lete nepoužívame a uprednostníme radšej bylinky, čerstvé vňate a šaláty. Vegetariáni trpiaci chladom by mali potraviny variť a piť zahrievajúce čaje. Studené vody a minerálky sú nevhodné. Ľudia konzumujúci mäso nech zaradia do svojho jedálnička dostatok zeleniny, ovocia, šampiňónov a obilia.

Dodržiavaním pravidla kombinácie potravín s rozličným tepelným účinkom, harmonizujeme nielen svoje telo, ale aj ducha.

Zdroj: Ľ. Lešková/ Korzár