Cibuľa

Zničí virózu a poteší chuťové bunky

Aj vy plačete pri krájaní cibule? Táto nenápadná plodina ukrýva v sebe všetku silu, ktorú naši predkovia využívali už od nepamäti. Právom ju považovali za všeliek. Skúste ju pravidelne konzumovať a uvidíte, že zbaviť sa nachladnutia, chrípky či žalúdočných problémov nebude pre vás problém.

Cibuľa obsahuje totiž kompletné zloženie vitamínov –A, B komplex, C a D. Šťavnatá cibuľa tak môže obsahovať až 30-50 mg céčka, čo ju pasuje do úlohy statočného bojovníka proti virózam. Okrem toho obsahuje éterické oleje a minerálne látky, ktoré dokážu zatočiť aj s baktériami. Preto ju prezývali „všeliek“.

Všestranná

V surovej podobe je najúčinnejšia. Muži ju obľubujú ako prílohu ku klobáske a ženy ju pridávajú do šalátu. Ak vám prekáža jej chuť, pokvapkajte ju šťavou z citróna. Dovolená je akákoľvek kombinácia, ktorá vám umožní zjesť denne jednu surovú cibuľu. Tak zneškodníte všetky bacily vo svojom tele.

Červená alebo žltá?

V našich končinách je obľúbená viac žltá cibuľa, no netreba zabúdať ani na červenú. Je totiž nielen zdravšia (obsahuje napríklad viac železa), ale má aj jemnejšiu chuť. Pozor, surovú cibuľu by ste mali krájať tesne pred použitím. Po dvanástich hodinách od rozrezania obsahuje mnoho toxických látok. Ak dávate zvyšky jedál svojmu štvornohému miláčikovi, nikdy neponúkajte jedlo, ktoré obsahuje cibuľu (mačke ani psovi) . Pre pomerne vysoký obsah thiosulfátu u nich spôsobuje hemolytickú anémiu.

Zastavuje váhovú ručičku

Čím zahusťujete omáčky a polievky? Lyžicou múky? Aj tá sa proti vám dokáže spriahnuť s váhou. Radšej siahnite po cibuľke, nasekajte ju úplne na drobno alebo ju rozmixujte. Takto zahustená omáčka vám váhu neohrozí. Jedna stredne veľká cibuľa má totiž len 25 kalórií. Navyše možno budete prekvapení, že cibuľou zahustená omáčka chutí omnoho lepšie ako zápražková.

Čaj na imunitu

Cibuľový čaj má špeciálne miesto v rodinných receptoch asi každej starej mamy. Práve ním sa kedysi budovala imunita. Nahrubo nakrájaná opražená cibuľka zaliata horúcou vodou s medom bola pre našich rodičov ako pre nás terajšie minerálky.

Opražená pochúťka

Vhodná je k každému druhu mäsa alebo k zemiakovej či zeleninovej kaši. Viete o čom je reč? O praženej cibuľke. Hrubšie nakrájané pásiky zľahka opražené na oleji dokážu jedlo ozdobiť, dochutiť a ešte aj naštartovať metabolizmus. Takže ak z vás nejaké menu nevie nájsť cestu von, pošlite mu „cibuľový pozdrav“!