Grapefruit

Na trávenie aj na zníženie cholesterolu

Grapefruit sa na náš stôl dostal až v 19. storočí. Dovtedy sa tento strom pestoval ako okrasná rastlina. Poznáme ho v štyroch farebných variáciách – biely, žltý, ružový a červený. K nám ho dovážame prevažne z Turecka alebo Španielska.

Vďaka obsahu horčínu sa grapefruit považuje za  ovocie vhodné na raňajky. Podporuje trávenie a preto je vhodný aj ako predjedlo. Mnohí jeho mierne horkú chuť zjemňujú cukrom, toto spojenie však spôsobuje v žalúdku kvasenie.

Pomocník

Grep je bohatý na vitamíny C, B1, K . Ďalšiu dôležitú zložku tvoria flavonoidy, pektín a prvky – draslík, vápnik, fosfor, horčík, železo.  Má detoxikačné účinky, pomáha pri trávení, liečbe dýchacích ciest, zmierňuje gynekologické problémy. Zlepšuje krvný obeh, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a posilňuje celkovú obranyschopnosť organizmu. Konzumácia dvoch kusov denne, môže znížiť hladinu cholesterolu až o 20%. Vhodný je pri redukčnej diéte a jeho kôstky majú silné antibiotické účinky.

Tinktúra a olej

Obe sú vhodné k vnútornému aj vonkajšiemu použitiu. Jedná sa o špeciálny bylinný výťažok z jadier grapefruitu so širokým spektrom účinkov. Dokáže zničiť až 770 kmeňov baktérií  a 93 kmeňov plesní. Účinky boli porovnávané s antibiotikami a protiplesňovými liekmi. Výsledky boli porovnateľné dokonca s výhodou oleja, ktorý sa dá užívať dlhodobo a nepoškodzuje črevnú mikroflóru.

Zákusok aj šalát

Grepová torta – 200 g  celozrnných sušienok, 100 g masla, 100 g kokosového cukru, 1 balíček mascarpone, polovicu lyžičky mletej škorice, ružový grep 1-2 kusy  - sušienky rozdrvíme a zmiešame so 100 g zmäknutého masla a škoricou. Formu (24 cm) vyložíme fóliou a sušienkovú hmotu utlačíme na dno, necháme zatuhnúť. Do mascarpone vmiešame  na kúsky nakrájaný grep a cukor, krémom natrieme korpus. Povrch ozdobíme mesiačikmi grepu a dáme chladiť.

Šalát si pripravíme z očisteného grepu, vopred namočených hrozienok a ako zálievku použijeme šťavu z druhého grepu, vodu a rumovú esenciu.