Zázvor

Zázvor, ďumbier lekársky či Zingiber officinale, koreň s príjemnou a intenzívnou pikantnou chuťou, ktorý obsahuje až 640 rôznych chemických látok.

Zázvor je koreň asi 1 m vysokého kríka, ktorý rastie v tropickom podnebí. Pestujú ho v Indii, Číne, Japonsku, na Jamajke ale aj v západnej Afrike. Ľahko si ho dopestujete i doma, stačí zasadiť kúsok koreňa pôdy, za 2 – 3  týždne vyklíči a rastie pomerne rýchlo. Rastlinka potrebuje teplo, svetlo a  primeranú zálievku. Po niekoľkých mesiacoch, keď začnú listy usychať, je čas na zber úrody. Najsilnejší účinok majú 8-mesačné rastliny. Koreň je možné opäť zasadiť a dopestovať ďalší.

Koreň zázvoru kúpite čerstvý,  sušený aj pomletý ako korenie, kandizovaný  alebo ako súčasť čajových zmesí. Najsilnejší účinok má čerstvý koreň.  

Pri tráviacich ťažkostiach

Už prastaré praktiky indickej ayurvédy využívali zázvor pri liečbe tráviacich orgánov, zázvor zlepšuje trávenie, zvyšuje chuť do jedenia, celkovo povzbudzuje metabolizmus a obranyschopnosť organizmu. Výborne účinkuje pri kinetóze – nevoľnosti pri cestovaní.

Pri nachladnutí

Ideálne je zázvor užívať počas zimných mesiacov preventívne vo forme čajov alebo nastrúhaný. Pravidelné užívanie zabezpečí imunitu a vyhnete sa ochoreniam ako sú viróza či chrípka. Čaj si pripravíte z nastrúhaného koreňa veľkosti nechta na palci, ktorý zalejete litrom horúcej vody a necháte lúhovať 10- 15 minút. Môžete ho dochutiť medom, citrónom, škoricou, klinčekom, jablkom alebo pomarančovou kôrou.

Pri varení

Ostrú a výraznú chuť spôsobuje látka zingerol, ktorá sa chemickým zložením podobná kapsaicínu (ten sa nachádza v čili papričkách). Najčastejšie sa používa pri ázijskej kuchyni, no pridať ho môžete do ryže, do koláčov (zázvorovníky), k mäsu v slanej i v sladkej forme

Zahrievací účinok

Zázvor má silné zahrievacie účinky a preto má vonkajšie i vnútorné použitie. Najčastejšie využitie je pri obkladoch, ktoré sa prikladajú horúce a aplikujú sa dvakrát za sebou do úplného vychladnutia.