Zdravé recepty

Ako sa zdravo stravovať a nepribrať? Čo je najvhodnejšie konzumovať? Ako nehladovať a zároveň chudnúť?

Až 70% úspechu pri chudnutí spočíva v stravovaní. Nie je jednoduché napísať čo jesť a čo nejesť, pretože je potrebné prihliadať na pohlavie, vek, fyzické zaťaženie a mnoho ďalších faktorov. Mali by sme jesť všetko, čo naše telo potrebuje, jedálniček by mal byť pestrý, samozrejme chutný a občas by sme si mali dopriať aj niečo zakázané, pretože byť v psychickej pohode vám pomôže dostať sa do vytúženého cieľa.

Čo teda jesť?

Medzi zdravé potraviny patrí

  • Chudé mäso – morčacie, kuracie, hovädzie, králik, zajac, ryby

  • Kvalitná šunka

  • Vajíčka

  • Mliečne výrobky - jogurty, mlieko, syry, cottage, tvaroh

  • Zelenina

  • Ovocie

  • Ryža celozrnná, basmati

  • Strukoviny

  • Rastlinné oleje

  • Celozrnný chlieb - ražný

  • Ovsené vločky, otruby

Medzi „nezdravé potraviny“ patria hlavne sladkosti, vyprážané jedlá, zahustené omáčky, alkohol, slané oriešky, zemiakové lupienky... Pokiaľ sa ich nemôžete vzdať, pokúste sa obmedziť ich konzumáciu na minimum alebo si ich doprajte ako odmenu po náročnejšom fyzickom zaťažení, nie však častejšie ako raz za dva týždne.

Ideálne je prijímať pri chudnutí okolo 1200 kcal, dávajte si pozor, aby ste sa nedostali pod túto hranicu, môžete si spôsobiť zdravotné problémy.