Tipy na zdravé obedy

Ryžový šalát na ázijský spôsob

100g ryže basmati, 50g marinované kuracie prsia, 1 mrkva, 1 zelená paprika, 1 PL oleja, 1PL sójová omáčka, šťava z citrónu, čerstvý koriander, soľ, korenie - ryžu uvaríme, mäso opečieme a pridáme ostatné suroviny, všetko krátko orestujeme a dochutíme korením

Paprika plnená kuskusom

1šálka kuskusu, 2 veľké červené papriky, 6 ks šampiňónov, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, ½ šálky kukurice, ½ šálky strúhaného parmezánu, 3 PL paradajkovej omáčky, zeleninový vývar, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, bylinky na dochuteni - rúru predhrejeme na 200°C, červené papriky rozkrojíme na polovice a  predpečieme 20 minút, cibuľu a šampiňóny orestujeme na oleji, osolíme, okoreníme a pridáme bylinky; kuskus zalejeme horúcim vývarom, necháme ho napučať a pridáme k hríbikom; podlejeme paradajkovou šťavou, pridáme roztlačený cesnak a kukuricu. Zmesou naplníme papriku a povrch posypeme strúhaným syrom; zapekáme 20-25 minút. 

Hovädzie závitky v kelovom liste 10 ks

5 ks kelových listov, 1 červená cibuľa, 1 strúčik cesnaku, ½ balenia mozzarelly, ½ šálky strúhaného parmezánu, 1 šálka uvarenej ryže, 125 g mletého hovädzieho mäsa, 10 PL paradajkového pretlaku, olivový olej, zmes korenia na mleté mäso, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, soľ - cibuľu orestujeme, pridáme hovädzie mäso, dochutíme soľou, mletou červenou paprikou, korením, čiernym korením, cesnakom a opekáme 10-15 minút, pokým nezmäkne; uvarenú ryžu zmiešame s mäsom a syrom; kelové listy sparíme vo vriacej vode aby zmäkli a mäsovú zmes naplníme do listov; Poukladáme ich do zapekacích misiek, polejeme 1PL paradajkového pretlaku a zapekáme 20-25 minút pri 180°C 

Špenátové palacinky s lososom

200g baby špenátu, 100g pohánkovej múky, 120 ml mlieka, 120 ml vody, 2 vajcia, 2 PL olivového oleja, soľ; náplň – 200 g lúčina, 200 g údeného lososa, 2 strúčky cesnaku, citrónová šťava, mleté čierne korenie, soľ - špenát sparíme, vyžmýkame prebytočnú vodu, pridáme všetky ostatné suroviny a zmixujeme do hladka a dáme odpočívať do chladničky na 10-15 minút; na panvici upečieme tenké palacinky; suroviny na plnku vymiešame okrem lososa, palacinku natrieme plnkou a poukladáme plátky lososa - zrolujeme.

Rybí koláč z tresky

2 plátky tresky, 4 väčšie zemiaky, 1 cibuľa, 1 vajce, 200 ml mlieka, 100g tvrdého syra, 1 KL oleja, soľ, korenie, petržlenová vňať – zemiaky uvaríme, nakrájame na kolieska, tresku osolíme, okoreníme a orestujeme z oboch strán, naložíme striedavo na pekáč ako francúzske zemiaky, posypeme syrom, zalejeme rozšľahaným vajcom s mliekom, soľou, korením a petržlenovou vňaťou, zapekáme pri 180°C

Kurací špíz s jogurtovým dipom

50g zemiakov, 80g kuracích pŕs, 8 cherry paradajok, 80g šampiňónov, jarná cibuľka, šťava z 1 citrónu, soľ, korenie, 100g bieleho jogurtu – všetky ingrediencie napicháme striedavo na špajdľu, pečieme v alobale aby mäso neuschlo – dip vymiešame z jogurtu, korenia a citrónovej šťavy

Baklažán plnený ricottou a špenátom

1 baklažán, 1 vajce, 2 šálky paradajkového pretlaku, 3 šálky baby špenátu, ½ šálky ricotty, 1 mozzarella, 2 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, bazalka, soľ - rúru predhrejeme na 180 stupňov, baklažán nakrájame pozdĺžne na 8 stredne hrubých plátkov, poukladáme ich na plech a pečieme 20 minút; Plnka - špenát sparíme, vyžmýkame prebytočnú vodu, v miske zmiešame ricottu, špenát, vajce, roztlačený cesnak, bazalku, korenie a soľ; každý plátok potrieme plnkou a zrolujeme; do zapekacej misy nalejeme paradajkový pretlak a poukladáme baklažánové rolky, pečieme zakryté 20 minút pri 200°C; posypeme mozzarellou a pečieme ďalších 10 minút.

Cuketa plnená bulgurom

200 g bulguru, 4 cukety, 2 šalotky, 2 strúčiky cesnaku, 100g ementálu, 4 paradajky, himalájska soľ, olivový olej - bulgur zalejeme 400ml vriacej vody a necháme 10 min napučať; cukety pozdĺžne prerežeme, vydlabeme dužinu, nakrájame na kocky, pridáme nakrájanú šalotku, cesnak a paradajky; osolíme a okoreníme; ¾ plnky naplníme do vydlabanej cukety, dáme ich do zapekacej misky a obložíme ju zvyšnou plnkou, pečieme pri 200°C cca 30 min, hotové ešte horúce posypeme syrom – už nezapekáme.

Šošovicový šalát

1 šálka čiernej šošovice Beluga, 1 šálka rukoly, 1 šálka kozieho syra,

2 šálky červenej kapusty, 3 PL citrónovej šťavy, 2 PL olivového oleja, 2 ČL agáve sirupu, 2 PL horčice - šošovicu uvaríme, kapustu nastrúhame, syr nakrájame na kocky, z oleja sirupu, horčice a citrónovej šťavy urobíme zálievku, všetky suroviny zmiešame a posypeme nasekanými orechmi

Tekvicové rizoto

1 šálka ryže, 1 l zeleninového vývaru, 1 a ½ šálky tekvice, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL oleja, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok - cibuľu a cesnak opečieme na oleji a pridáme nakrájanú tekvicu, ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom, podlejeme naberačkou vývaru a dusíme 8 - 10 minút; potom pridáme ryžu a postupne podlievame vývarom až pokým nezmäkne

Kuracie stehná na tymiáne s cuketovými plackami

2 ks kuracie stehná, 1 cuketa, 1 zemiak, 1 vajce, cibuľa, 1 PL celozrnnej špaldovej múky, oregano, soľ, korenie – kuracie stehná upečieme v rúre posypané tymianom; z cukety, zemiaka, cibule, vajca a múky vypracujeme cesto a na suchej panvici upečieme placky


Tuniakové fašírky s hráškovým pyré

1konzerva tuniaka vo vlastnej šťave, 1 zemiak, cibuľa, 1 paradajka, mletý zázvor, 1 vajce, 2 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, škorica celá, klinčeky, 2 PL strúhaného parmezánu, petržlenová vňať, celozrnná strúhanka, olivový olej, soľ; pyré: 450g mrazeného hrášku, 3 PL gréckeho jogurtu, 1 strúčik cesnaku, soľ, korenie - na oleji opražíme cibuľu, zázvor a cesnak, pridáme škoricu a klinčeky, keď rozvoňajú, vyberieme ich; pridáme paradajku osolíme a okoreníme; pridáme tuniaka a dusíme 5 – 6 minút, potom pridáme roztlačený zemiak a syr; zo zmesi vytvarujeme placky, obalíme ich vo vajci a v strúhanke, pečieme na plechu pri 200°C 15-20 minút; Hráškové pyré – hrášok pripravíme na pare, pridáme jogurt, soľ, korenie, cesnak a zmixujeme dohladka.