Tipy na zdravé raňajky

Pšenový koláč

70 g pšena, 50 g sušeného ovocia (slivky, marhule, hrozienka, brusnice...), ½ šálky rastlinného mlieka, 2 PL trstinového cukru, štipka mletej škorice, 1 nastrúhané jablko, 1 jablko nakrájané na  kocky, štipka soli, 1 PL kokosového oleja – pšeno prelejeme vriacou vodou a uvaríme v osolenom mlieku 8 minút, necháme napučať a primiešame kokosový olej, cukor, škoricu, sušené ovocie a strúhané jablko; zmes nalejeme do vymastenej formy a pečieme 25 minút pri 180°C, podávame posypané škoricou a nakrájaným jablkom

 

Ovsená kaša s chia semienkami

½ šálky ovsených vločiek, 1 šálka špaldového mlieka, 1 PL masla, 1 PL agáve sirupu, 1 ČL chia semienok,1 banán – mlieko zohrejeme, pridáme vločky a chia semienka, primiešame roztlačený banán a agáve sirup, miešame pokým nevznikne homogénna hmota, posypeme nasekanými orechmi a maslom

Zebrový koláčik

1 a 1/2 šálky pohánková múka, 1/2 šálky kokosový cukor, 1/4 šálky olej, 1 šálka dm BIO špaldový nápoj, prášok do pečiva bez fosfátov, 4 banány, vanilková esencia, 2 PL kakaa, štipka soli

  • všetko spolu zmixujeme okrem kakaa, rozdelíme na dve časti, do jednej pridáme kakao, naberačkou striedavo lejeme do tortovej formy biele a hnedé cesto tak, že najprv nalejeme do stredu formy biele cesto, do jeho stredu kakaové, znova do stredu biele a znova kakaové..., pečieme 35 min pri 180°C



Amarantový koláčik

1 šálka ovsených vločiek, 1 šálka amarantu 3 žĺtka, 190 g kyslej smotany, agáve sirup, 1 šálka namixovaného sušeného ovocia s orechmi a kokosom, 1 ČL vanilkový extrakt, 2 ČL mletej škorice

  • všetky ingrediencie zmiešame v miske; na plech položíme papier na pečenie a spravíme malé kopčeky; pečieme 10 – 15 minút pri teplote 200°C; do cesta môžete pridať kokos, lieskové oriešky, hrozienka, škoricu, perníkové korenie, med...

Domáce musli tyčinky

2 poháre dm BIO jablková dreň, 1 šálka ovsených alebo pohánkových vločiek, 2 PL medu, 80 g masla, ½ šálky orechov, ½ šálky sušeného ovocia, šťava z 1 citróna, 1 PL sezamové semienka, 1 PL ľanové semienka, 1 vajce, 2 PL pohánkovej alebo špaldovej múky

  • všetko zmiešame, zmes rozložíme na papier na pečenie a pečieme v rúre pri 170°C 20 minút; ešte teplé narežeme na obdĺžniky a nôž si namáčame vo vode



Vegánsky makový koláč

800g ovsených alebo pohánkových vločiek, 200 g ľanu, 400 g maku, dm BIO javorový sirup, 1 bezfosfátový prášok do pečiva, vanilkový extrakt, soľ

  • vločky namočíme a premiešame s vanilkovým extraktom, soľou a práškom do pečiva, v mixéri pomelieme ľan s makom, pridáme javorový sirup, všetko spolu zmiešame a vložíme do kokosovým olejom vymastenej tortovej formy; pečieme pri 180 C° 35 minút



Pohánková krupica s ovocím (špaldová)

1 šálka rastlinného mlieka, 4 PL pohánkovej (špaldovej) krupice, 1 PL trstinového cukru, 1 ČL vanilkového extraktu, škorica, sezónne ovocie – mlieko zohrejeme, pridáme krupicu, vanilku a miešame do zhustnutia, hotovú ochutíme medom a posypeme čerstvým ovocím



Vajcia zapekané v šunke

4 vajcia, 4 plátky kuracej šunky, koreniny a bylinky podľa chuti, olivový olej, soľ – do vymastenej formy na mafiny vložíme plátky šunky, do každého jedno vajce, osolíme, okoreníme a zapekáme 20 minút pri 200°C



Makový koláč

½ šálky mletého maku, 3 PL mletých mandlí, 3 PL hrozienok,  2 vajcia, 1 PL medu, 1 ČL vanilkového extraktu, citrónová kôra z 1 citrónu, 1 banán, štipka soli, 1 prášok do pečiva – v miske zmiešame žĺtka, vanilku a med, v druhej z bielkov tuhý sneh, ktorého postupne prisypeme mak, mandle a citrónovú kôru; v tretej miske zmiešame roztlačený banán s hrozienkami a všetky zmesi spolu premiešame; vylejeme do vymastenej formy a pečieme 45 minút pri 180°C



Cuketová nátierka

1 väčšia cuketa, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 menšia červená paprika, 30 g strúhaného syra, soľ, mleté biele korenie, petržlenová vňať, olivový olej – cibuľu speníme na oleji, pridáme nastrúhanú cuketu, na kocky pokrájanú papriku a pretlačený cesnak, osolíme a okoreníme, dusíme do zmäknutia; do teplej zmesi primiešame nastrúhaný syr a podávame na celozrnnej hrianke

Limetkové smoothie s kokosovou vodou

400 ml dm BIO kokosová voda, 1 limetka, 1 zelené jablko, 40g baby špenát, 1 KL zázvoru, ½ malej kapusty

  • všetky ingrediencie vložíme do mixéru a zmixujeme dohladka

Perníkové lievance

1 šálka gréckeho jogurtu, 1/2 šálky špaldovej múky, 1/2 šálky amarantovej múky, 1/4 pohánkovej múky, 7 – 8 PL ryžového mlieka, 2 PL agáve sirupu, 3 PL kokosového oleja, 2 ČL prášku do pečiva, 1 ČL vanilkového extraktu, 1 ČL perníkového korenia, štipka soli, sušené figy, 2 vajcia – v jednej miske zmiešame mlieko, jogurt, vajcia, olej, vanilku a med a v druhej miske múku, prášok do pečiva, perníkové korenie a soľ; obe zmesi spolu zmiešame a pridáme nasekané figy alebo datle; na rozohriatej panvici opekáme malé lievance, ozdobíme sekanými figami, datľami poliate agáve sirupom