Tipy na zdravé večere

Syrovo – karfiolové guľky

1 karfiol, 1 šálka celozrnnej strúhanky, 1/3 šálky strúhaného parmezánu, ½ šálky nastrúhanej mozzarelly, ½ šálky cottage cheese, ½ šálky bieleho jogurtu, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, oregano – karfiol rozdelíme na ružičky a uvaríme do mäkka na pare, roztlačíme ho a primiešame mozzarellu, cottage cheese, jogurt, dochutíme soľou; zmes necháme odpočívať 30 minút v mrazničke; v miske rozšľaháme vajcia a na tanieri zmiešame celozrnnú strúhanku s koreninami a parmezánom,  tvarujeme guľky a obaľujeme. Pečieme pri 200°C 35 minút.

Cuketové lasagne

400g mletého hovädzieho mäsa, 2 šálky predvarených paradajok (alebo zaváraných), 2 šálky tvarohu, 2 šálky strúhaného syra, 2 šálky strúhanej mozzarelly, 2 veľké cukiny, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľa, 1 paradajka, 1 vajce, olej, soľ, bazalka, oregano, mleté čierne korenie - cukiny nakrájame pozdĺžne na stredne hrubé plátky, poukladáme na plech vedľa seba, osolíme a necháme odpočívať aby sa zbavili , poutierame ich servítkami. Mäsová náplň: opražíme cibuľu pridáme hovädzie mäso, dochutíme koreninami, bylinkami, cesnakom a udusíme; pridáme paradajky a varíme 30 minút; v ďalšej miske zmiešame tvaroh s vajíčkom; zapekaciu misu vyložíme papierom na pečenie, spodok potrieme mäsovou plnkou a vrstvíme plátky cukín, na to mäsovú plnku, trocha tvarohovej plnky, nakoniec posypeme tvrdým strúhaným syrom, na vrch poukladáme plátky paradajok a všetko zasypeme mozzarellou. Zapekáme 45 minút pri 180°C. Pred krájaním necháme vychladnúť! 

Rybie filety v kokose

4 ks rybie filety ,1/3 šálky strúhaného kokosu, 6 vaječných bielkov, 1/4 šálky vody, 1 PL medu, 1 ČL karí korenia, 1 ČL cesnaku – filety namočíme do bielkov a následne obalíme v zmesi kokosu, karí korenia a cesnaku, poukladáme na plech vyložený papierom a pečieme 20 – 25 minút pri 200°C

Pohánkovo – tvarohové guľky s makom

250 g jemného tvarohu, 90 g pohánkovej múky + na pomúčenie, 3 PL kokosového cukru, 1 žĺtok, štipka soli, mak na obalenie, ovocie – tvaroh, múku, cukor, žĺtok a soľ si miešame a tvarujeme guľky; varíme ich vo vriacej vode pokiaľ nevyplávajú a ešte horúce obaľujeme v mletom maku zmiešanom s cukrom. Podávame s ovocím. 

Morčacie prsia v paradajkovej omáčke s feniklom

600g morčacieho mäsa, 700g feniklu, 700 g konzervových paradajok, 4 cibule, 3 PL kyslej smotany, koriandrová vňať, mleté čierne korenie, olej, soľ, mleté čili, sezamové semienko - mäso nasolíme, okoreníme, potrieme drveným koriandrom a opečieme rýchlo na panvici; paradajky, cibuľu, koriander a čili zmixujeme, pridáme smotanu, opražíme cibuľku a na rezančeky nakrájaný fenikel, dochutíme korením; do omáčky vložíme mäso a posypeme nasekaným feniklom a sezamovými semiačkami.

Baklažán v orechovom cestíčku

1 šálka orechov, 1 baklažán, 1 vajce, korenie a bylinky podľa chuti, soľ - baklažán ošúpeme, nakrájame na hrubšie kolieska cca 2-3 cm hrubé, obalíme vo vajíčku a v pomletých orechoch zmiešaných s koreninami a bylinkami;  poukladáme na plech a pečieme 20 minút pri 180°C.

Jesenná zeleninová misa

500 g karfiolu, 500 g brokolice, 250 g mrkvy, 200 g hrášku, 250 g jogurtu, 3 PL bylinkového octu, 1 PL agáve, 1 KL dijonskej horčice, petržlenová vňať, ľadový šalát - brokolicu, karfiol, hrášok a mrkvu udusíme na pare, bylinky nasekáme a zmiešame s jogurtom, octom, agáve a horčicou, dochutíme korením, podávame v šalátových listoch preliate dresingom.

Kurací burger

450g kuracieho mäsa, 1 zrelé avokádo, ½ šálky celozrnnej strúhanky, 2 strúčiky cesnaku, olej, mleté čierne korenie, soľ - pokrájané kuracie prsia, kúsky avokáda, plátky cesnaku, soľ, čierne korenie vložíme do mixéra a zľahka rozmixujeme; primiešame strúhanku a vytvarujeme približne 6 rovnakých placiek, ktoré grilujeme z každej strany 5 minút. Podávame s čerstvou zeleninou.

Ľanová pizza so šampiňónmi

1 šálka mletých ľanových semienok, ½ šálky strúhaného parmezánu, 2 vajcia, 1 KL pizza korenia, soľ, šampiňóny, syr - ľanové semienka rozmixujeme na múku, primiešame najemno nastrúhaný syr, pizza korenie (alebo sušené oregano, či bazalku), štipku soli a nakoniec vajcia (cesto spracujeme rukami),  necháme pár minút odpočívať, namočenými rukami vytvarujeme na plechu okrúhly tvar pizze a predpečieme pri 180°C 10 minút, potom potrieme paradajkovým pretlakom a poukladáme ostatné suroviny, ďalej pečieme 15 minút.



Cviklový šalát s kozím syrom

50g listovej zeleniny, 50g kozieho syra, 1 uvarená cvikla, 1 vajce, ¼ šálky orechov, olivový olej, 1 strúčik cesnaku, 1PL citrónovej šťavy, ½ PL agáve sirupu, mleté čierne korenie, soľ - do misky natrháme šalát, nadrobíme syr, poukladáme plátky uvarenej cvikly a uvarené vajce nakrájané na mesiačiky, pridáme 1-2 lyžice zálievky a posypeme orechmi

 

Šalát z cukiny, baklažánu a cíceru

1 cukina, 1 baklažán, ½ šálky uvareného cíceru, hrsť nasekanej čerstvej mäty, šťava z ½ citróna, mleté čierne korenie, soľ, olivový olej - cukinu a baklažán nakrájame na väčšie a hrubšie kúsky, opečieme do zlatista na panvici, osolíme, okoreníme; cícer uvaríme deň vopred, primiešame k opečenej zelenine, polejeme citrónovou šťavou a poukladáme na veľký list z čínskej kapusty.



Šalát s quinoou a avokádom

50g avokáda, 100g varenej quinoy, 80g manga, 20g červenej cibule, 50g rukoly, 1 PL olivového oleja, citrónová šťava, soľ, korenie - quinou uvaríme podľa návodu, avokádo a mango nakrájame na kocky, 2-3 kúsky avokáda na mesiačiky (necháme na ozdobu), všetko spolu zmiešame, pokvapkáme citrónom a dochutíme soľou a korením - quinou možno nahradiť bulgurom alebo kuskusom